Θέση του Δάσους

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ.

Το δημόσιο δασικό σύμπλεγμα " ΓΕΡΑΚΑ – ΞΑΝΘΗΣ - ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ " εκτείνεται από τα Δυτικά του Νομού με όριο τον ποταμό Νέστο, στο ύψος των Στενών του Νέστου (Τοξότες), ως τα ανατολικά όρια του Νομού με το Νομό Ροδόπης (Σούνιο). Εκτείνεται μεταξύ 41° 12΄ 44΄΄   ως 41° 05΄ 10΄΄ βόρειου γεωγραφικού πλάτους και 01° 03΄ 50΄΄ ως 01° 22΄ 35 ανατολικού γεωγραφικού μήκους από τον μεσημβρινό των Αθηνών.

Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Ξάνθης, Δήμο Σταυρούπολης, Δήμο Τοπείρου και Κοινότητα Σελέρου σύμφωνα με το σχέδιο «Καποδίστρια» που εφααρμόστηκε στον Ν. Ξάνθης.

 Δασοδιοικητικά υπάγεται στην μεγαλύτερη του έκταση στο Δασαρχείο Ξάνθης και ένα μικρότερο κομμάτι του στο Δασαρχείο Σταυρούπολης.

 Δικαστικά υπάγεται στο Ειρηνοδικείο Ξάνθης και Σταυρούπολης, Πρωτοδικείο Ξάνθης και Εφετείο Κομοτηνής. 

ΟΡΙΑ – ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ.

Στο Δασικό Σύμπλεγμα " ΓΕΡΑΚΑ – ΞΑΝΘΗΣ - ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ " η οριογραμμή είναι σαφής, ακολουθεί κορυφογραμμές, κοίτες ρεμάτων, δρόμους και είναι ευκρινώς καθορισμένη στον χάρτη. Αναλυτικά τα όρια έχουν ως εξής :

ΒΟΡΕΙΑ : Η οριογραμμή ξεκινά από τον αυχένα που είναι Νότια του υψώματος Τσούμπρα-Τσούκα (υψ. 923 μ.). Από εκεί στρέφεται ανατολικά και ακολουθώντας την κορυφογραμμή της λοφοσειράς Αγριάνης (Αχρέν λόφος, υψ. 615-650 μ.) καταλήγει στη συμβολή των ρευμάτων Γιδόρεμα και Μοιρόη Ρέυμα. Από εδώ με κατεύθυνση Νότια και ακολουθώντας τη λοφοσειρά που εκτείνεται Δυτικά του χωριού Ισαία φθάνει στην εθνική οδό Ξάνθης-Δράμας στο ύψος της αφετηρίας της παλαιάς οδού προς Γέρακα. Στη συνέχεια με κατεύθυνση Ανατολική το Ποτάμιο Ρέμα και μετά το Χείμαρρο Κόσυνθο φθάνει στη συμβολή αυτού με το Ρέμα που έρχεται από την Πουλιάνα (υψ. 425 μ.). Από εδώ με κατεύθυνση Βόρεια ακολουθεί τον αυχένα που είναι Νότια του υψώματος Μάνδρα φθάνει στο Ρέμα Ξεριάς (Καρπούζι), όπου με κατεύθυνση Ανατολικά ανεβαίνει στο αντέρεισμα Παλαιός Σταυρός και καταλήγει στη συμβολή των Ρεμάτων Κυδωνέα – Φορούνι (Αïβατζίκ-Κερίμασκο Στόκα). Στη συνέχεια με την ίδια κατεύθυνση ακολουθεί το Κενταυρόρεμμα (Κετενλίκ Ρέμα) και φθάνει στο αντέρεισμα του υψ. 738 μ. στο οποίο αναρριχάται και με κατεύθυνση πλέον Ανατολική ΝΑ-ΒΑ και ακολουθώντας τη κορυφογραμμή των υψωμάτων Λιτσένα-Τσεκούρι-Κιαρά (τριγ. 779 μ.)-Ομούροβο (υψ. 677 μ.), τερματίζει στη Νοτιοδυτική άκρη της κορυφογραμμής Κρανιά Δυτικά του υψοδείκτη 728 μ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ : Αρχίζει από το ανωτέρω σημείο και με κατεύθυνση Ν-ΝΔ ακολουθεί τα όρια των Νομών Ξάνθης-Ροδόπης μέχρι πάνω από το χωριό Κατσίκα. Από εκεί με την ίδια κατεύθυνση μπαίνει στο Ρέμα Καρυδέα ( Μωσταρλά ντερέ) και το ακολουθεί μέχρι την εθνική οδό Ξάνθης-Ιάσμου-Κομοτηνής.

ΝΟΤΙΑ : Η οριογραμμή ακολουθεί την εθνική οδό Ξάνθης-Ιάσμου-Κομοτηνής από το χωριό Σούνιο, και με κατεύθυνση πάντα Δυτική φθάνει στη πλατεία Αντίκα της πόλης της Ξάνθης, από όπου ακολουθεί το δρόμο του συνοικισμού Κάτω Χαράδρας και ενώνεται με την εθνική οδό Ξάνθης-Εχίνου μπροστά στο παλιό Νοσοκομείο. Από το σημείο αυτό ακολουθώντας το Περιφερειακό Δρόμο της πόλης της Ξάνθης φθάνει μέχρι τα τελευταία σπίτια του συνοικισμού Κυψέλη, από όπου με Νοτιοανατολική πορεία συναντά την εθνική οδό Ξάνθης-Καβάλας πάνω ακριβώς στη γέφυρα της εξόδου της πόλης της Ξάνθης ( Φόρος). Από εκεί ακολουθώντας την εθνική οδό Ξάνθης-Καβάλας τερματίζει λίγο έξω από το χωριό Γαλάνη, πάνω σε ένα χαρακτηριστικό λόφο.

ΔΥΤΙΚΑ : Με κατεύθυνση Βόρεια ακολουθεί ανώνυμο Ρέμα που έρχεται Δυτικά του χωριού Αγέλη, ενώ στη συνέχεια βγαίνει στη θέση Μπουρούν και ακολουθώντας τα όρια των Δασαρχείων Ξάνθης-Σταυρούπολης και με εναλλασσόμενες κατευθύνσεις Β-ΒΑ-ΒΔ, διέρχεται την εθνική οδό Ξάνθης-Δράμας στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και διαμέσου του υψοδείκτη 730 μ. (Μανέτα λόφος) τερματίζει στον αυχένα που είναι Νότια του λόφου Τσούμπρα-Τσούκα (υψ. 923μ.).3. ΦΥΣΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΦΥΣΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ​

Η περιοχή παρουσιάζει έντονο εδαφικό ανάγλυφο, με πολλές λοφώδεις εξάρσεις και χαραδρώσεις, με όλα σχεδόν τα ρέματα να καταλήγουν στο χείμαρρο Κόσυνθο ο οποίος τροφοδοτεί τη λίμνη Βιστωνίδα. Ο προσανατολισμός του Συμπλέγματος είναι διάφορος, γεγονός που οφείλεται στη διάταξη που έχουν οι διάφορες λοφοσειρές και στο έντονο ανάγλυφο, με επικρατέστερες τις νότιες, δυτικές εκθέσεις που έχουν κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο έως την πόλη της Ξάνθης.

 Το υψόμετρο κυμαίνεται από 60 έως 1402 (μέσο υψόμετρο 600) και η κλίση του εδάφους κυμαίνεται μεταξύ 5% και 80%.

 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παρουσιάζει το Δασικό Σύμπλεγμα με τα εντυπωσιακά Στενά του Νέστου, με τα απόκρημνα βράχια και τους περίφημους μαιανδρισμούς του ποταμού στη θέση Πλαγιά σε υψ. 891 μ., σε συνδυασμό με το περιαστικό δάσος που απλώνεται εντυπωσιακά από τα Ανατολικά έως τα Δυτικά της πόλης, καθώς επίσης και το παρθένο δάσος εκτάσεως 7000 στρ. περίπου στη θέση Μαυροπαίδι.

 

 

Top